Advertentie

Mijn UWV

Direct inloggen bij Mijn UWV

Mijn UWV Inloggen

Bij Mijn UWV inloggen is iets dat je moet doen als je werkloos raakt. Het UWV regelt namelijk uitkeringen zoals de ww. Het liefst willen we hier weg blijven, maar als je werkloos wordt, moet je er wel gebruik van maken. Laten we eerlijk zijn: het is maar goed dat je een uitkering kunt krijgen. Het beste is als je snel weer een andere baan vindt, maar dat lukt helaas niet bij iedereen. De afkorting UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Vroeger kon je gewoon het gebouw van het UWV binnenstappen (dat toen nog Arbeidsbureau werd genoemd), maar tegenwoordig wordt het meeste digitaal geregeld. Als je na langdurige werkloosheid van de ww overgaat naar de sociale dienst, stopt de uitkering bij het UWV. De uitkering van de sociale dienst wordt via de gemeenten geregeld, niet via het UWV. Je kunt wel bij het UWV ingeschreven blijven staan om werk te zoeken.

Wanneer moet je bij Mijn UWV inloggen?

Dat moet je regelmatig. Ten eerste moet je jezelf aanmelden als je ontslag hebt gekregen of als je schoolverlater bent en nog geen baan hebt gevonden. Dan moet je diverse gegevens invullen, zoals je werkverleden, je gezinssamenstelling en diverse persoonlijke gegevens. Aan de hand daarvan bepaalt het UWV of je recht hebt op een uitkering, en zo ja, hoe hoog die uitkering is. Ze kunnen het altijd controleren, dus het heeft geen zin om verkeerde gegevens in te vullen. Maar daarna ben je nog niet klaar. Je moet regelmatig doorgeven wat je sollicitatie activiteiten zijn. Als je niet genoeg je best doet om een baan te vinden, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering. Elke keer moet je opnieuw bij Mijn UWV inloggen om de sollicitaties door te geven. Verder plaatst het UWV regelmatig berichten op je account bij Mijn UWV, waar belangrijke informatie op staat.

Hoe werkt aanmelden UWV online?

Om gebruik te kunnen maken van de voorzieningen van het UWV moet je jezelf eerst aanmelden als werkzoekende. Ga naar www.uwv.nl. Je ziet links boven een knop “werkloos ww”. Als je daar naar toe gaat, zie je een heleboel mogelijkheden. In de linkerkolom zie je staan “ik word werkloos”. Als je die kolom doorgaat, kom je vanzelf bij “aanvragen ww-uitkering”. De rest uit die kolom geeft doorverwijzingen naar informatie over de ww-aanvraag. Bij het aanvragen moet je alle gegevens invullen die hierboven al genoemd zijn.
Na je aanvraag maakt het UWV een account voor je aan onder Mijn UWV. Daar kun je alles nog eens nakijken wat je hebt ingevuld.

Inloggen op mijn UWV

Vanaf de aanvraag moet je steeds inloggen om op Mijn UWV te komen. Dat doe je op dezelfde website www.uwv.nl. Links boven zie je dan twee inlogmogelijkheden. Eentje voor Mijn UWV en eentje voor de werkmap. De startpagina geeft al een overzicht wat de verschillen zijn en waar je deze twee voor nodig hebt. Bij de inlogmogelijkheden zie je nog een woord staan: DigiD. Als je in wilt loggen, moet je dat doen met je DigiD code.

Inloggen met DigiD

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Je hebt het nodig om bij allerlei overheidsinstanties in te loggen. Dat geldt voor de belastingdienst, de DUO, de gemeente en dus ook voor het UWV. De laatste jaren komen daar ook zorginstellingen bij. In feite ontkomt bijna niemand meer aan de DigiD. Als je dat nog niet hebt en je wilt je toch aanmelden bij het UWV, dan moet je eerst een DigiD aanvragen. Dat kun je doen op www.digid.nl. Je moet een gebruikersnaam en wachtwoord ingeven die je zelf mag verzinnen. Je krijgt een bevestiging via de gewone post. Dat duurt ongeveer vijf dagen, dus zorg ervoor dat je dat op tijd doet. Extra mogelijkheden voor de DigiD zijn de DigiD app, om vanaf je smartphone overal in te loggen, en de DigiD sms. Dat laatste is een extra controle. Dan krijg je bij elke inlog een sms toegestuurd met een extra code. Dat heb je bij de meeste overheidsdiensten niet nodig. Alleen bij de DUO is het verplicht. Bij Mijn UWV kun je inloggen zonder extra sms controle.

De koppelingen via de DigiD

Veel overheidsinstanties hebben hun bestanden gekoppeld. Als je inlogt bij het UWV om een uitkering aan te vragen, zul je merken dat er al veel gegevens van je bekend zijn. Je DigiD is gekoppeld aan je woonadres, dus dat zie je verschijnen bij je gegevens. Als het niet klopt, kun je het altijd nog aanpassen. Maar er is meer bekend dan alleen je adres. Je werkverleden is voor een groot deel ook bekend. Dat komt door de koppeling met de belastingdienst. Dat zie je dus keurig verschijnen als je je werkverleden op moet geven. Je werkgever moet die gegevens elk jaar aan de belasting doorgeven. Daardoor kunnen alle overheidsinstanties gebruik van maken. Wees dus niet verbaasd als je dat overzicht al vooraf ingevuld ziet.

Het verschil tussen Mijn UWV en de werkmap

Zoals gezegd kun je bij UWV op twee plekken inloggen. Mijn UWV is de plek waar alles draait om de uitkering. Hoeveel krijg je? Zijn er veranderingen? Word je ziek tijdens je uitkering? Dat zijn dingen die je via Mijn UWV doorgeeft. De werkmap is er voor alles dat rechtstreeks met werk zoeken te maken heeft. Daar kun je de sollicitaties doorgeven en naar vacatures zoeken. Je kunt er ook kijken of er trainingen of cursussen worden gegeven die je kunnen helpen om beter te solliciteren. De werkmap en Mijn UWV zijn wel gekoppeld. Als je op de werkmap te weinig sollicitaties doorgeeft, zien ze dat op Mijn UWV en dat kan gevolgen hebben voor je uitkering. Je wordt dan gekort en krijgt (tijdelijk) minder geld. Dat is iets waar niemand op zit te wachten. Bij je ww ga je al in loon achteruit, bij een korting nog meer. Zorg dus dat je genoeg solliciteert, ook al heb je misschien het gevoel dat het niets oplevert. De inlogprocedure is bij beide plekken gelijk. Bij alletwee heb je de DigiD nodig.